Gispen 100 jaar

W.H. Gispen & Co luidt de naam die Willem Hendrik Gispen in 1916 geeft aan zijn bedrijf in kunstsmederij en constructiewerk. Het is het beginpunt van een rijke carrière; Gispen groeit uit tot één van de belangrijkste ontwerpers van de Nederlandse industriële vormgeving. Zijn ontwerpen zijn honderd jaar na de start van zijn bedrijf nog immer populair.

W.H. Gispen raakt aan het begin van de vorige eeuw geïnspireerd door de Britse arts-and-craftsbeweging. Deze kunststroming stelt ambacht voorop en keert zich tegen de opmars van de massaproductie. Gispen besluit zelf les te gaan nemen aan de academie voor Beeldende Kunst en Technische Wetenschap in Rotterdam. Niet veel later richt hij zijn eigen bedrijf op, waarin hij zich toelegt op het maken van geornamenteerd kunstsmeedwerk in ijzer, koper en brons. Maar hij krijgt pas echt aanzien als ontwerper wanneer hij in 1926 begint met de productie van de zogenaamde Gisolampen. Zijn bedrijf is dan al omgedoopt tot Gispen’s Fabriek voor Metaalbewerking. In 1927 presenteert hij zijn Gisolampen met succes op de internationale tentoonstelling Die Wohnung in Stuttgart. Twee jaar later komt de volgende doorbraak, als hij als eerste in Nederland begint met het in serie produceren van stalen buismeubilair. Hij lanceert zijn eerste meubelcatalogus, vol met ontwerpen die opvallen door het evenwicht in vorm en functionalisme. Aldus wordt hij een belangrijke representant in ons land van ‘de nieuwe zakelijkheid’. In 1931 verschijnt zijn ontwerp voor de 101-stoel en drie  jaar later volgt het ontwerp voor de 412-fauteuil. Beide ontwerpen gelden als ijkpunt in de geschiedenis van de Nederlandse industriële vormgeving. Een hele serie van bijzondere stalen buismeubelen volgt. De productie is dan al dusdanig gegroeid  dat de fabriek van Rotterdam naar Culemborg is verhuisd. Tal van ontwerpen die W.H. Gispen in zijn hoogtijdagen in de jaren dertig maakt, zijn opgenomen in de collecties  van Nederlandse Musea. Maar minstens zo bijzonder: veel van zijn ontwerpen zijn nog steeds in productie en vinden hun weg naar een groot publiek van designliefhebbers.

Alle nog in productie zijnde modellen vind je bij De Inrichterij. Niet alleen de meubels maar ook alle nog verkrijgbare verlichtingsarmaturen hangen in onze winkel. Om deze reden hebben wij ook als enige winkel in Nederland het predicaat “Gispen-Classics-studio” gekregen.

Ter ere van het 100 jarig bestaan is er tot 26-2-2017 in het museum Boijmans van Beuningen Rotterdam een tentoonstelling met de titel:

Gispen Specials “De klant is koning”

Dicht in de buurt van Dordrecht dus mooi in combinatie te bezoeken. 2 gratis toegangskaarten voor deze tentoonstelling kunt u aanvragen door een mail te sturen naar sales@dutchoriginals.nl

Vermeldt in de mail uw naam, adres, postcode en woonplaats en u krijgt maximaal 2 toegangskaarten toegstuurd.

w-h-gispen_museum_boijmans_van_beuningen_exterior_1